Word nu lid!

  • • 4x per jaar Pso-Nieuws
  • • Informatie- en ledenavonden
  • voor 28 euro per jaar

De meeste zorgverzekeraars vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging

Meld je nu aan

In de eerste week van mei vertrokken twintig Nederlanders richting Ein Bokek in Israël om een kuur te ondergaan tegen psoriasis. Het is een heerlijk gevoel te weten dat je huid na een kuur van drie weken psoriasis vrij is. De meeste kuurgangers hebben die ervaring en kunnen de zomer tegemoet gaan met een huid zonder psoriasis. Ja, deze verbetering is niet blijvend maar gemiddeld blijven de kuurgangers toch zes tot acht maanden klachtenvrij.

De groep die dit jaar gaat is kleiner dan andere jaren. Dit heeft een aantal oorzaken. Mensen die willen kuren aan de Dode Zee zoeken een zorgverzekering die een bijdrage doet in de kosten van een kuur. Tot voor een paar jaar geleden waren de meeste kuurgangers verzekerd bij Menzis omdat de bijdrage uit de aanvullende verzekering ruim tweeduizend euro was. Echter twee jaar geleden gaf Menzis te kennen de bijdrage te schrappen.
Na enig speurwerk bleek zorgverzekering de Friesland ook een bijdrage te hebben. In januari vertrokken dan ook veel kuurgangers naar de Friesland. Echter voor dit jaar is de vergoeding terug gebracht naar duizend euro. Voor veel mensen is het bedrag dat men dan zelf moet bijdragen te hoog geworden.
Het is jammer dat dit kuurgebeuren aan de Dode Zee niet door meer dermatologen wordt gezien als een goede en veilige manier om binnen een korte periode van de gevolgen van psoriasis verlost te raken.

Zelf kuur ik al meer dan 30 jaar. Helaas zit het er voor mij dit voorjaar niet in om af te reizen i.v.m. een gebroken voet. Maar ik mis het nu al, het contact met mijn kuurvrienden, waarvan ik de meesten al jaren ken. Dan de sfeer onderling: Geen schaamte voor een aangedane huid, iedereen is hetzelfde. De korte broeken en hemdjes komen tevoorschijn en je voelt je vrij en zonder te denken wat anderen van je aandoening vinden. Dan zijn er de gezellige avonden bij Aroma waar we elkaar bijpraten en waar iedereen zijn verhaal kwijt kan onder het genot van een espresso of een ijsthee. Je ontmoet daar psoriasis patienten vanuit de hele wereld, iedereen met zijn eigen verhaal en reden om daar te zijn.Let wel, deze kuur is geen vakantiereisje. Een strak regime van zon, babyolie, vette zalven en baden in de Dode Zee bij temperaturen van vaak ver in de dertig graden maakt het vaak zwaar om vol te houden. Maar wanneer je je plekken ziet wegsmelten heb je het er allemaal voor over.
Bij een kuur aan de Dode Zee worden geen hormoonzalven of andere medicijnen gebruik. De zon en de zee doen het wonder.

Meer informatie kunt u lezen op mijn blog: https://pieteroost.wordpress.com/ of mijn website: www.psordeadsea.info