PSORIASIS FEDERATIE NEDERLAND
Soorten Psoriasis Afdrukken E-mailadres

Hieronder een aantal soorten psoriasis: klik op de link voor een afbeelding.

Psoriasis Vulgaris of Plaque Psoriasis is de meest voorkomende vorm waaraan 85% van de patiënten lijdt. Scherp, begrensde plekken, dieprode kleur en zilverachtige schilfers (huid die afschilfert). Vaak symmetrisch voorkomend. Meest voorkomende plaatsen: behaarde hoofdhuid, knieën en ellebogen. Vaak gaat deze vorm gepaard met jeuk.

Psoriasis Guttata bij ongeveer 10% van de patiënten. Typisch voor deze vorm zijn de vele, kleine, ronde en roodroze plekjes verspreid over het lichaam, vooral op de romp: voornamelijk onderbuik en lage rug, de ledematen, borstomtrek, maar ook op de hoofdhuid en de oren. Dit type van psoriasis kan de uiting zijn van een al bestaande chronische plaque psoriasis. Deze vorm komt vaker voor bij kinderen of jonge volwassenen na een infectie.

Psoriasis pustulosa treft minder dan 3% van de patiënten. Deze bijzondere vorm van psoriasis kenmerkt zich door kleine met etter gevulde blaasjes. De aandoening manifesteert zich vaak op de handpalmen/voetzolen of op de vinger- of teentoppen.

Erythrodermische Psoriasis zeldzame acute aanval waarbij de psoriasis zich over heel het lichaam uitspreidt. Opname in het ziekenhuis is hier soms vereist.

Psoriasis inversa is een vorm van psoriasis die voorkomt in de: lichaamsplooien (ellebogen, knieën, oksels, streek rond de navel, bilnaad etc.

Psoriasis Capitis: psoriasis op het behaarde hoofd. Dit lijkt soms op ‘roos’ (seborrhoisch eczeem), maar de hoofdhuid is vaak veel roder en schilfert veel sterker dan bij seborrhoisch eczeem.

Psoriasis Unguum: Hierbij zijn de de nagels van vingers en tenen aangedaan. Kenmerkend zijn kleine putjes in de nagel. Bij ernstiger vormen ontstaat er ook een dikke eeltlaag onder de nagel die de nagelplaat optilt.

Psoriasis athropatica: ook wel Artitis Psoriatica genoemd. Bij alle beschreven vormen van psoriasis kunnen ook klachten ontstaan van pijnlijke ontstoken gewrichten.

 
 
Banner

Oud Forum

Lees hier het oude forum.

Opiniepeiling

Ik behandel mijn psoriasis met


Resultaten

Advertisement

Banner
Banner